Feurzangenbowl

Feuerzangenbowl is niet alleen een nieuwjaarsdrankje maar je mag het de hele winter door drinken zolang als het maar goed koud is want je krijgt het er overheerlijk warm van 🙂
Ingrediënten
  • 2 flessen rode (tafel)wijn
  • 1 mandarijntje of kleine sinaasappel (in het originele recept gebruikt men de schil van een sinaasappel, maar ik vind het zo lekkerder)
  • 4-8 kruidnagels
  • 1 pijpje kaneel
  • het sap van een citroen
  • 1 'Zuckerhut' van 250 gram (dit is een kegelvormig-geperste grote suikerklont) deze zijn volop verkrijgbaar in Duitsland, in Nederland zal je je geluk moeten beproeven bij een goede kruidenwinkel o.i.d. zoals bijvoorbeeld "Holland & Barrett". BH
  • ½ fles rum (35 - 50 Vol. %)
Bereiding
Het mandarijntje goed schoonmaken, kruidnagels erin prikken (dan zitten ze a) vast en b) openen ze het mandarijntje). Samen met rode wijn, kaneel en citroensap langzaam verwarmen, maar niet laten koken vanwegen het verdampen van de alcohol! (Nu heb je dus Glühwein. Suiker kan beter iedereen naar smaak toevoegen!)
Voor de Feuerzangenbowle heb je nu die Suikerkegel nodig, een Feuerzange om hem erop te leggen, en de rum. De rum moet voorverwarmd worden, anders brandt ie straks niet. Je legt de Feuerzange dwars over een pan heen, de suikerkegel erop en giet dan lepel voor lepel de rum over de suiker heen - en flambeert het geheel. En ziet dan het vloeibare, brandende rumsuikermengsel de pan in druipen... (Je kunt overigens beter geen te sterke rum nemen als bijv. Stroh Rum met 80 Vol % omdat de suiker dan meer dicht schroeit en caramelliseert i.p.v. te druipen.)
Variatie
Er is een alternatief voor kleingebruikers: maak de Glühwein klaar, giet hem in een (vuurvast) glas of mok, leg een grote vork of zoiets eroverheen, paar klontjes suiker erop, lepel warme rum eroverheen en flamberen. Misschien dat dit een oplossing is.
Bron
Renate Greine

Geef een reactie