Wijn – hoe te bewaren van wijn

Wijn kan het best bij een temperatuur van zo'n 13 graden Celcius bewaard worden. Enkele graden hoger of lager kan geen kwaad, als de temperatuur in de bewaarruimte maar vrij constant blijft. Als je 's rustig rondkijkt bij je thuis, zul je altijd wel ergens in een hoekje of in een kast ruimte aantreffen, die je kunt gebruiken als opslagplaats.
Het tweede punt, dat je bij het bewaren van wijn goed in de gaten moet houden, is dat de wijn altijd liggend bewaard moet worden. Hiervoor zijn twee redenen: ten eerste moet de wijn de kurk raken en 'm vochtig houden.Dit voorkomt krimpen van de kurk zodat er geen lucht de fles kan binnenkomen.
Ten tweede kunnen allerlei soorten bezinksel naar de bodem van de fles zakken.
De vraag hoe lang gemiddeld een fles wijn moet liggen is vrij simpel te beantwoorden: kort. Dit komt doordat de meeste wijnen, die in de winkel te koop worden aangeboden, pas dan in de winkel komen wanneer ze 'op dronk' zijn. Hierop zijn wel wat uitzonderingen, waarop ik later in de korte bespreking van wat wijnstreken en -soorten terugkom. In elk geval is het aan te raden elke gekochte wijn een weekje te laten bijkomen van de reis van de winkel naar huis. De kurk is door dat weekje ook een stuk eenvoudiger uit de fles te trekken.
Ikzelf heb een hobby gemaakt van het bewaren van wijnen: door het raadplegen van allerlei naslagwerken ben ik erachter gekomen wat goede bewaarwijnen zijn en hoe lang je ze kunt bewaren tot ze goed op dronk zijn.
Door af en toe een fles uit een serie van zo'n zes flessen te proberen, kom ik erachter hoe zo'n wijn zich ontwikkelt.

Geef een reactie