Ananas-azijn

Hoewel azijn op zich niet echt een dressing is, vind ik het recept hier toch het beste op zijn plaats. BH
Als je voor iets anders een verse ananas hebt gebruikt, bewaar de schillen en een klein deel van het vruchtvlees dan voor deze frisse azijn.
Ingrediënten
  • schillen, en een klein deel van het vruchtvlees van een verse ananas
  • 4 opgehoopte eetlepels donkerbruine suiker
  • 1 ¼ liter wate
Bereiding
Meng alles (schillen, vruchtvlees, suiker en water) in een grote kom en zet de kom - onafgedekt - op een warm, zonnig plekje tot de inhoud - na een dag of drie - begint te gisten. Laat de kom staan tot alle suiker vergist is en de suikers zijn omgezet in zuren; dit kan drie weken of langer duren. In het begin wordt de vloeistof troebel, maar na een tijdje verdwijnt die troebelheid en wordt de vloeistof amberkleurig.
Na een week of drie ontstaat het begin van een wittige, gelatineuze 'wolk'; dit is de 'azijnmoeder'. Laat alles staat tot die wolk vrij compact is geworden, hetgeen eveneens een week of drie kan duren. Giet de vloeistof - die inmiddels de naam 'azijn' mag dragen, door een zeef in een grote kan en schenk hem over in een fles die met een kurk kan worden afgesloten.
De in de zeef achtergebleven azijnmoeder kan, met een nieuwe hoeveelheid bruine suiker en water (en eventueel ook wat ananasresten) worden gebruikt voor het maken van een nieuwe hoeveelheid azijn.
Deze fruitige ananasazijn wordt in Mexico gebruikt voor bijna alles waar je azijn voor nodig hebt; de veel zuurdere Europese azijnsoorten zijn er vrijwel onbekend.
Bron
Culifon (bron recept: het boek The Art of Mexican Cooking van Diana Kennedy, Bantam Books, New York 1989)

Geef een reactie