Groente-uit-de-oven

Dit is een gerecht wat bij ons erg populair is in het weekend. Het kost namelijk net iets meer tijd voordat het klaar is, maar is qua bereiding bijzonder weinig werk. En het is vooral ook erg lekker! Ik heb dit gerecht een keer gezien in een kookprogramma van de BBC. Daar werd het als bijgerecht opgevoerd, maar wij maken het voor ons tweetjes (we zijn flinke eters 🙂 vaak als hoofdgerecht. Met bijvoorbeeld een stukje vlees of vis, dan wel een vleesvervanger (bijvoorbeeld een lekkere Quorn burger) is het namelijk een prima hoofdgerecht.
Ingrediënten
voor 4 personen
  • 1 dubbelpak krieltjes (= 700 gram)
  • enkele forse winterpenen (ca. 5-7 ons - het luistert niet zo nauw)
  • 1 of 2 courgettes (afhankelijk van de grootte)
  • knoflook (liefst vers, maar gedroogde knoflook, dan wel knoflookvlokken kan ook prima)
  • olijfolie (enkele eetlepels)
  • peper en zout
  • gedroogde kruiden (bijvoorbeeld tijm, rozemarijn, of oregano)
Bereiding
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Je maakt dit gerecht het beste op een bakplaat. Meestal zitten er bij een oven een dunne aluminium plaat en een donkere. Ik kies voor dit gerecht altijd de donkere (dikkere) bakplaat. Eventueel kan je ook een grote ovenschaal gebruiken, maar mijn ervaring is dan dat je vaker de zaak moet doorroeren tijdens het bakken, en dat het eindresultaat minder mooi bruin en knapperig is dan wanneer je een bakplaat gebruikt.
Doe de krieltjes op de bakplaat.
Schil de winterpenen. Snij ze daarna in de lengte doormidden, en snij hier (halfronde) plakjes van van ca. een halve centimeter dik (of ietsjes dunner).
Voeg ze bij de krieltjes.
Was de cougette, en snij de uiteindes er vanaf. Snij de courgette in de lengte doormidden, en snij er (halfronde) plakjes van, wederom van circa een halve centimeter dik. Snij de plakjes in ieder geval niet te dun, want de courgette is sneller gaar dan bijvoorbeeld de wortels. Als je de plakjes dus te dun snijdt, blijft er zo weinig van over. Voeg de courgette bij overige groenten.
Voeg nu naar smaak knoflook toe. Wijzelf gooien er met gemak alle hele teentjes van een (verse) bol knoflook door, of een flinke hoeveelheid knoflookvlokken, maar niet iedereen vindt dat even lekker. Het lekkere van hele teentjes is dat ze uiteindelijke lekker zacht en bijna smeuig uit de oven komen: hmmmmm!! Strooi dan naar smaak de kruiden over de groenten. Hou er rekening mee dat het gerecht een tijd in de oven staat. 'Overkruid' het gerecht dus flink, want anders proef je er uiteindelijk nauwelijks iets ervan.
Strooi ook redelijk wat peper en zout over de groenten. Ook hier geldt dat je best wat mag overkruiden.
Als laatste gaat de olijfolie erbij. Ik doe dat altijd door direct uit de fles snel een soort zigzagpatroon over de bakplaat te trekken. Uiteindelijk moet er net genoeg olie bij de groenten, zodat ze allemaal met een heel dun laagje olie bedekt zijn. Ben dus in eerste instantie zuinig met de hoeveelheid olijfolie: je kan altijd er nog wat bij doen, maar doe je er teveel bij, dan smaakt de groente uiteindelijk nogal vettig, en krijg je ook geen mooi bruin korstje op bijvoorbeeld de krieltjes.
Roer daarna met bijvoorbeeld een pollepel de groenten goed door zodat alles zich goed mengt (inclusief de olie en de kruiden).
Schuif de groenten in de voorverwarmde oven. Hoe lang de groenten nodig hebben, is o.a. afhankelijk van hoe dik je de groente gesneden hebt, en ook van hoe gaar je de groente wil hebben. Ikzelf kom meestal op een oventijd van circa 40 minuten uit.
Schud, wanneer de groenten 20 minuten in de oven staan (en wellicht ook nog een keer daarna), een keer flink met de bakplaat. Zo voorkom je dat de groenten vastbakken op de plaat. Eventueel kan je ook snel met een pollepel de groenten omroeren.
Meestal zet ik na zo'n 30 minuten de oven nog zo'n 10 minuten op de hetelucht stand (nog steeds op 200 graden): de groenten zijn dan al gaar, maar de 10 minuten hete lucht geven een lekker bruin en krokant korstje aan met name de krieltjes. De worteltjes worden op deze manier altijd lekker zoet.
Bereidingstijd
10-15 minuten voorbereiden, 30-45 min bakken.
Variatie
Bij dit gerecht kan je op vele manieren varieren. Je kunt bijvoorbeeld in plaats van winterpeen bospeen gebruiken. Ook kan je bijvoorbeeld de courgette vervangen door champignons (die laat je in dat geval het beste heel, want die krimpen nogal) of repen portabella. Verder kan je spelen met de kruiden(mix) die je gebruikt. Ik hou het meestal op de klassieke combo van tijm en rozemarijn, maar Italiaanse keukenkruiden, Provencaalse kruiden, marjolein, en dergelijke, werken ook prima.
Bron
Björn Hermans

Geef een reactie