Galle

De Jodengal (vlechtbroodje van wittebrooddeeg met maanzaad bedekt) wordt op Sabbat volgens de Joodse ritus gebroken, in zout gedoopt en gegeten tijdens de gebeden voor de maaltijd.
Ingrediënten
voor 2 kleine broden
  • 500 gram bloem
  • 25 gram gist (of 12 gram gedroogd)
  • 2 theelepels suiker
  • 300 ml. warm water
  • 25 gram zachte plantenmargarine
  • 3 theelepels zout
  • losgeklopt ei
  • maanzaad
Bereiding
Doe de bloem in een kom, maak er een kuil in en brokkel daarin de gist.
Strooi over de gist de suiker en giet er een scheutje water op. Klop met een vork eerst tot een glad gistpapje, voeg de rest van het water toe en klop er 1/3 van de bloem door. Besla het mengsel 1 minuut en dek het beslag af met wat overige bloem.
Zet de kom 20 minuten op een warme plaats.
Voeg de margarine en zout toe. Kneed, rek, vouw en sla het deeg 8-10 minuten (machine: 4-5 minuten) tot er grote blazen ontstaan en het deeg vanzelf loslaat van de hand. Vet een bakplaat in.
Neem van het deeg eerst een stukje af van ongeveer 50 gram. Bestuif een werkvlak met bloem, vorm van de rest van het deeg een rol en verdeel deze in 6 stukken. Maak van de stukjes deeg bolletjes en laat deze op een warme plaats, afgedekt door plastic, 10 minuten rijzen.
Sla de bolletjes op het met bloem bestoven werkvlak plat en vorm er rollen van, met duidelijk uitlopende punten, die 20-25 cm. lang zijn. Vlecht met 3 strengen puntige broodjes en plak de bevochtigde uiteinden op elkaar.
Breng de 2 aldus gevormde broodjes over op de bakplaat.
Vorm van de achtergehouden stukjes deeg 2 zeer dunne rolletjes. Leg deze midden over de lengte van de broodjes en plak de rolletjes onder de punten met vocht vast. Leg er een stuk plastic over en laat het deeg 20-30 minuten op een warme plaats rijzen, bijv. geplaatst op een bak met heet water, tot het volume zich heeft verdubbeld. Verwarm de oven 10-15 minuten voor op 200 graden Celcius. Bestrijk het deeg zorgvuldig met losgeklopt ei en strooi er rijkelijk maanzaad over.
Bak de Jodenbroodjes 1 richel onder de middelste van de oven in 20-25 minuten goudbruin en gaar.
Schuif ze uit de oven op een rooster om af te koelen.
Bron
Giselle Cassee (bron recept: Het nieuwe broodboek van Marja Kruik)

Plaats een reactie