Limburgse vlaai

Ingrediënten
voor vlaaiplaat van 28 cm. doorsnede/8-10 stukken vlaai
  • 300 gram bloem
  • 20 gram gist
  • 20 gram suiker
  • 2,5 dl. melk
  • 150 gram boter
  • fruit, rijst of pudding met kruimels
Bereiding
Maak van deze grondstoffen een soepel deeg, voeg de zachte boter als laatste toe. Leg het deeg in een doek en laat dit 15 à 20 minuten rijzen, deeg plat slaan zodat alle lucht er uit is en nu uitrollen en in de ingevette vlaaiplaat leggen.
Bereidingstijd
voorbereiding 30 minuten, baktijd 20-25 minuten.
Variatie
[voor fruitvlaai:] De keuze wat fruit betreft is variabel, typisch voor Limburgse vlaai: - kersen - pruimen - kruisbessen - abrikozen Je kunt de blikjes (Jonker fris kersen) nemen met een geleiachtig iets maar je kunt de gelei ook erop doen als de vlaai uit de oven komt, in de bakkerij waar ik werkte werd op de vlaaien waar een deegraster over zat natuurlijk van tevoren gelei gedaan, maar bij de open vlaaien zoals abrikozen, ananas en aardbeien werd dat pas na het bakken gedaan want dat ziet er mooier uit.
[voor rijstevlaai:] vul de deegbodem met het volgend mengsel: - 1 liter rijstepap - 3 eieren - 150 gram basterdsuiker De eieren splitsen; eigeel bij de pap voegen; eiwit stijf kloppen met basterdsuiker; mengen.
[voor kruimelvlaai met pudding:] Vul de deegbodem met custardpudding en strooi er kruimels over. Kruimels maak je met: - 100 gram boter - 100 gram suiker - 150 gram meel dit mengen en kneden tot losse kruimels.
[voor kruimelvlaai met abrikozen of kersen:] Vul de deegboden met abrikozen- of kersenjam en gooi er wederom kruimels over.
Oventemperatuur van 200-250 C
Bron
Moeder en grootmoeder van Danielle Dolmans

Geef een reactie