Sinaasappeltaart met amandelen

Heleen: ik heb het recept ietwat moeten 'verknippen' en inkorten om het nog in FAC-formaat te krijgen. BH
Deze taart is erg lekker. De eerste keer dat ik hem maakte, had ik niet genoeg amandelen in huis en heb 1/3 amandelen en 2/3 hazelnoten gebruikt. Toen was hij al lekker, de tweede keer helemaal volgens het recept, met de vulling en glazuur. Groot succes! Ik gebruik voor deze taart (waar rasp en sap van verse sinaasappelen in gaat) sinaasappelen van de biologische winkel, die zijn onbespoten. Eigenlijk heb ik alleen de vanille-essence en de likeur van de creme niet bij de biologische winkel gekocht (met goed spul bak je de lekkerste taarten).
Deze verrukkelijke taart kan met poedersuiker, met abrikozenglazuur of met een vulling en glazuur worden geserveerd.
Ingrediënten
voor circa 8 personen
 • 110 g boter
 • 125 gram suiker + 1 eetlepel
 • 3 eiwitten
 • snufje zout
 • 3 eidooiers
 • rasp van 1 sinaasapppel
 • 1 dl. gezeefd sinaasappelsap
 • ¼ theelepel amandel-essence
 • 125 gram gemalen amandelen
 • 70 gram bloem (gezeefd)
benodigd materiaal:
 • taartvorm doorsnee 22 cm, 4 cm diep
 • garde of mixer
 • mengkom (inhoud 3 liter)
eventueel voor de sinaasappelboter:
 • 6 eetlepels boter
 • 315 gram suiker (evt. rietsuiker)
 • 2 eieren
 • 2 eidooiers
 • rasp van 1 sinaasappel
 • ¾ dl. sinaasappelsap (gezeefd)
 • 1 eetlepel sinaasappellikeur
 • pan (inhoud 1,5 liter)
Bereiding
(het bakken van de taart:) Verwarm de oven voor tot 175 graden Celcius. Beboter de vorm en bestuif hem met bloem. Of gebruik vetvrij papier voor de bodem en bebloem en beboter de opstaande rand. Voordeel hiervan is niet alleen dat de bodem mooi losraakt, maar ook dat je de ene helft van de taart beter kunt hanteren na het doorsnijden.
Smelt de boter en zet hem apart.
Klop de suiker (op 1 eetlepel na, die is in een latere stap nodig) geleidelijk door de eidooiers en blijf kloppen tot het mengsel dik en lichtgeel is en dik rimpelig terugloopt. Voeg de sinaasappelrasp, het sinaasappelsap en de amandel-essence toe. Klop het mengsel nog even door tot het luchtig en schuimig is. Klop er dan de amandelen en tot slot de bloem door.
De ontvelde amandelen (en de hazelnoten met hun schilletje) heb ik door het kaasmolentje gehaald. Volgens de auteurs van het boek waar het recept uit komt moet je een beetje suiker bij de amandelen doen als je ze maalt, dan heb je geen last van rare effecten van de amandelolie. Dat heb ik dus braaf gedaan. Gemalen amandelen zijn echt anders dan spijs, dat kun je dus niet in een luie bui gebruiken! (Of mischien wel, maar de taart zal dan vast anders uitvallen.)
Klop de eiwitten en het zout in een mengkom stijf tot je er slappe pieken van kunt trekken. Strooi er 1 eetlepel suiker op en klop tot de pieken rechtop blijven staan.
Spatel de afgekoelde gesmolten boter (zonder het melkachtige bezinksel) door het beslag. Dit is het amandel-eierdooier-mengsel. BH Roer er eerst ¼ van het eiwit door en spatel daarna voorzichtig de rest van de eiwitten door.
Schep het beslag direct in de geprepareerde taartvorm, draai de vorm rond zodat het beslag gelijkmatig wordt verdeeld. Bak de taart 30 à 35 minuten in het midden van de voorverwarmde oven.
De taart is klaar als hij is gerezen en een lichtbruine kleur heeft. De bovenkant meot veerkrachtig aanvoelen en een naald die in het midden van de cake wordt gestoken moet er schoon uitkomen.
Neem de taart uit de oven en laat hem 10 minuten rusten tot hij iets van de rand lostkrimpt. Steek een mes tussen de wand van de vorm en de taart en draai de vorm rond. Keer de taart op het taartrek met een zachte benedenwaartse ruk. Als de taart niet wordt geglazuurd, keer hem dan weer om zodat hij met de gerezen kant naar boven afkoelt. Laat hem in 1-2 uur afkoelen.
Serveer de taart bestrooid met poedersuiker of glaceer hem met een abrikozenglazuur, gedecoreerd met amandelen, of met een sinaasappelboter.
Nu is de taart al lekker, maar het kan nog veeeeel beter, met sinaasappel-boter en glazuur. Sinaasappelboter kan worden gebruikt als vulling voor taarten, kleine taartjes of koekjes. Met zachte boter erdoor geklopt, kan hij ook als glazuur worden gebruikt.
Doe, om sinaasappelboter te maken, alle ingrediënten in de pan. Hang deze in een iets grotere pan met water tegen de kook aan. Klop de ingrediënten met een garde tot ze zo dik zijn als honing. In de eerste fase verschijnen zachte bellen. Bij iets verder verwarmen zullen die verdwijnen. Als u van dichtbij kijkt, kunt u een klein op stoom lijkend wolkje naar boven zien komen: het mengsel is dan iets te heet voor uw vingers (circa 75 graden Celcius). U moet het zo warm laten worden dat het langzaam dik wordt, maar maak het niet te warm, anders gaan de eidooiers schiften.
Zet de pan in een pan met koud water en roer het mengsel 3-4 minuten door tot het is afgekoeld.
De sinaasappelvulling kan 10 dagen in de koelkast worden bewaard of worden ingevroren.
(het vullen van de taart:) Maak een kleine vertikale insnede in de rand van het gebak; op die manier kan je de twee helften later weer precies op elkaar leggen. Snijd de taart daarna horizontaal door midden.
Gebruik een pannekoekmes om de sinaasappelboter op de onderste helft uit te strijken tot een laagje van 3 mm.
Leg de helften weer op elkaar met de insnede als richtpunt.
Eventueel kun je de buitenkaart van deze taart met dezelfde smurrie inpakken, maar ik heb sinaasappelcreme-glazuur (die ook in het boek stond) gebruikt.
Tot slot heb ik een restje slagroom opgeklopt met naast suiker en een beetje slagroomversteviger (wie weet waaruit dat spul bestaat?) een theelepel Cointreau en daarmee de taart versierd. Hij was erg lekker. De taart zelf is heel licht, met de 'smurrie' erbij wordt hij weer machtig, vind ik zelf.
Variatie
Variant uit het kookboek: zelfde recept, maar dan citroenen in plaats van sinaasappelen gebruiken in de glazuur.
Bron
Heleen Hayes (bron recept: " Desserts. De heerlijkste recepten uit de Franse keuken" van Julia Child, Simone Beck en Louisette Berthole)

Geef een reactie