Tarte tatin

Nog een recept voor appeltaart! Lang nadat we er thuis al jaren van genoten, kwam ik er achter dat niet mijn moeder maar een of andere fransoos dit recept heeft uitgevonden. Officieel heet het 'tarte tatin'. Of het volgende recept officieel is weet ik niet, het is wél lekker!
Ingrediënten
  • 4 plakken bladerdeeg (pakje, diepvries, supermarkt)
  • 4 appels
  • 200 gram suiker
  • platte taartschaal (oftewel quiche-vorm)
Bereiding
Doe de suiker in een steelpannetje met een eetlepel of 6-7 water. Laat op gemiddeld vuur de suiker smelten. Vet ondertussen je taartvorm in met boter (oh, bij de weg: neem geen springvorm als je niks anders hebt, want dat wordt een enorme knoeiboel). Ondertussen is je suiker prachtig goudgeel/ lichtbruin gekleurd (en heb je hopelijk een keer of wat geroerd). Giet de caramel saus in de taartvorm. Giet 'm alleen in het midden, en laat de randen vrij.
Schil de appels en snijd ze doormidden. Haal het klokhuis eruit en leg ze met de bolle kant naar beneden op de caramel. Laat ook nu weer de randen vrij.
Leg de bladerdeegplakken op elkaar en rol ze met een deegroller tot een lap die iets groter is dan je vorm. Snelle methode: plak ze met de randen aan elkaar tot 1 grote vierkante lap: na wat creatief trekken ben je even ver.
Leg de lap over de appels en druk hem langs de randen tot op de bodem van de schaal.
Verwarm de oven tot de temperatuur voor appelflappen (zie de verpakking van het bladerdeeg, dat getal heb ik niet in mijn hoofd zitten). Bak de taart een minuut of 20 tot 'ie goudbruin is. Wanneer de taart klaar is, leg dan een plat bord op de schaal en keer de hele boel vlug om.
Warm serveren met ijs, slagroom, custardsaus, scheutje drank etc.
Heerlijk als toetje...
Tips
Als je ooit naar Spanje op vakantie gaat, ze verkopen daar in de supermarkt flessen kant-en-klare caramel. Stukken handiger dan zelf maken, en minder troep (het wil bij mij wel eens mislukken...)
Bron
Stephanie van Dijck
Opmerkingen
Opmerkingen van Angelique Broekhuijsen: De veranderingen die nu komen leiden tot ANNA-TAART. [over (4 plakken) bladerdeeg:] dit kan echt niet! Appeltaart bakken is net zoiets als bezigheidstherapie: je begint met het deeg; daar kneed je al je frustraties in. Deeg maak je met 300 g bloem, 150 g boter en 150 g suiker en een eitje. [over 4 appels:] is veels te weinig! De appels is voor het overdenken. Gebruik dus bijvoorkeur kleine appels en dan minstens 10. [over de platte taartschaal/quiche-vor:] een spring-vorm is veeeel leuker. [over het scheutje drank:] de drank hoort in de taart niet erbij. [over de vulling:] de vulling hoort met alles behalve karamel. Neem bij voorkeur peren + krenten + rozijnen + mango + banaan + kaneel + cognac + pruimen + siroop.
Opmerkingen van Gerard van Vuuren: Tarte Tatin is bedacht door de zusters Tatin (ja in Frankrijk). In plaats van bladerdeeg kun je ook zandtaartdeeg gebruiken. Wat betreft de opmerkingen van Angelique Broekhuysen: Sorry hoor, maar moet je dan alles altijd en eeuwig op dezelfde manier klaarmaken? Voor een mooier resultaat kun je de appels in schijfjes snijden: na verwijderen van de klokhuizen de appels van boven naar beneden snijden +/- 5 milimeter dik. Leg dit dakpansgewijs in de vorm. Als je een laag hebt dan mag de rest er overheen. Nog lekkerder wordt het als je de schijfjes appel in een pannetje met ROOMboter en een snufje kaneel eerst even op laag vuur laat wellen. Als je de taart hebt omgedraaid zie je een mooi patroon.

Geef een reactie