Bagels

Bagels zijn Joodse broodjes van Oosteuropese origine. De typische vorm heeft een praktische reden: de bagels werden geregen aan een bezemsteel op straat gevent. Oosteuropese Joden die naar Amerika emigreerden maakten ze daar tot een nationale lekkernij. Ze zijn meer en meer in Nederland te koop.
Ingrediënten
voor 8 bagels
  • 1 ¼ dl. melk
  • 25 gram boter
  • 15 gram suiker
  • 10 gram verse gist of 5 gram gedroogde gist
  • zout
  • 200 gram meel van harde tarwe (Italiaanse specialiteitenwinkel)
  • maanzaad, sesamzaad of grof zeezout
Bereiding
Breng de melk aan de kook, los de boter en de suiker erin op en laat tot handwarm afkoelen. Los de gist erin op en zet het 10 minuten op een warme plek weg.
Zeef boven een kom het meel en 1 theelepel zout, maak een kuiltje in het midden en schenk het gistmengsel erin. Meng tot een samenhangende deegbal en kneed met de handen tot het deeg elastisch is. Leg het deeg in een met olie ingevette kom en dek het af met plasticfolie. Laat het deeg circa 1 uur op een warme plek rijzen tot het volume is verdubbeld.
Kneed nogmaals, verdeel het in 8 stukken en rol er bolletjes van. Duw met de duim in het midden een gaatje en maak het gat wat groter door het broodje om de duim rond te draaien. Leg de bagels op een met bloem bestoven bakplaat, dek ze met een theedoek af en laat ze 10 minuten staan.
Verwarm de oven voor op 200 graden Celcius.
Kook in een grote pan 5 liter water en temper het vuur tot het water zachtjes kookt. Laat de bagels een voor een in het water glijden en schep ze, als ze na circa 15 seconden beginnen op te zetten, met een schuimspaan uit het water. Leg ze op de ingevette bakplaat en bestrooi ze met maanzaad, sesamzaad of grof zeezout.
Bak ze in het midden van de oven in circa 20 minuten gaar en laat ze op het rooster afkoelen.
Bron
Astrid Veltman (bron recept: Tip Culinair)

Geef een reactie