Karelische rijstpasteitjes

Geinspireerd door de Finse groep Vaerttinae, hierbij een recept voor Karelische Rijstpasteitjes.
Ingrediënten
  • 2 dl. water
  • 1 ½ theelepel zout
  • 3 dl. roggemeel
  • 2 dl. witte bloem
voor de vulling:
  • rijstepap
om te bestrijken:
  • 2 dl. melk (of water)
  • 3 eetlepels bote
Bereiding
De vulling bereiden: 3 dl. rijst in 3 dl. water zachtjes laten koken.
1 liter melk toevoegen. Zachtjes laten gaar koken. 2 Theelepels zout toevoegen en laten afkoelen.
Water, zout, roggemeel en bloem mengen. Een soepel deeg maken en vormen tot een lang brood dat in 20 gelijke plakken wordt gesneden. Plakken ietsje plat drukken en met een beetje bloem bestrooien. Plakken onder een plastic folie leggen zo dat ze niet verdrogen. Iedere plak uitrollen tot een uiterst dun rond plakje. Met behulp van veel bloem een stapeltje plakjes vormen (ook onder een plastic folie houden!).
Het losse meel van de plakjes borstelen. Rijstmengsel (ruim een eetlepel per plakje) in het midden van een plakje strijken en de randen gedeeltelijk over de vulling vouwen (met de wijsvingers plooitjes maken om de juiste vorm aan de pasteitjes te geven).
In een hete oven (liefst 300 graden Celcius) ca. 10 minuten bakken. Als ze gaar zijn de pasteitjes met melk (of water) en gesmolten boter bestrijken waarna ze in een schaal (onder een doekje) zacht mogen worden. (Zelf doe ik het water en de gesmolten boter in een pan op een zacht pitje en laat ik elk pasteitje daarin een tijdje 'zwemmen' voor ik ze in een schaal doe.)
De pasteitjes worden geserveerd met een mengsel van geprakt gekookt ei en daardoor gemengde boter en zout. (Bijvoorbeeld 100 gram boter, 4 hardgekookte eieren en ½ theelepel zout.)
Bron
Hugo Benne en Auli Snikkers

Geef een reactie