Vegetarische hartige taart

Ik was altijd ontevreden over mijn hartige taarten, totdat ik van een goede vriendin twee tips kreeg. De eerste tip was om in plaats van hartige taart-deeg (wat vaak hard en droog werd bij het bakken) croissantdeeg te gebruiken. De tweede tip was om de taart eerst een uur op een lage temperatuur te bakken (zodat de taart mooi gaar wordt van binnen) en dan pas op een hogere temperatuur te bakken.
Ingrediënten
 • 1 blikje croissantdeeg (Danerolle)
 • circa 50-75 gram pijnboompitten
 • 1 (rode) paprika
 • 1 prei
 • 1 bakje fetablokjes
 • 3 eieren
 • 1 bakje champignons
 • knoflook
 • (olijf)olie
 • kruiden naar smaak (bijvoorbeeld kerriepoeder en cayennepeper)
 • (eventueel:) cashewnoten, ongezouten
 • (eventueel:) vleesvervanger zoals de gerookte blokjes van Quorn of vegetarische boulettes (Vetara)
Bereiding
Rooster de pijnboompitten in een droge koekepan totdat ze beginnen te bruinen. Blijf daarbij goed opletten, want dat omslagpunt treedt heel snel op, en wacht je dan te lang dan branden de pitten makkelijk aan. Doe de pitten in een schaaltje (of iets dergelijks) zodat ze uit de hete pan zijn.
Klop de eieren in een schaaltje los en doe er naar smaak kruiden door.
Ikzelf vind kerriepoeder, cayennepeper en eventueel wat salie en oregano erg lekker. Belangrijk is dat je bijna 2 keer zoveel kruiderij gebruikt als je normaal zou doen, want de ervaring leert dat er anders na het toevoegen van alle andere ingrediënten en het bakken in de oven, bar weinig te proeven is van de kruiderij.
Vet een springvorm van circa 26 centimeter doorsnede in met wat boter.
Bekleed dan de bodem en de rand van de vorm met het croissantdeeg. Zorg dat alle naden goed dichtgedrukt worden, anders gaat de taart misschien lekken wanneer je de vulling toevoegt.
Verwarm de oven voor op 125 graden Celcius.
Snij de paprika in blokjes, de prei in halve ringen en de champignons in plakjes.
Verhit 2 eetlepels (olijf)olie in de pan. Voeg de knoflook en de prei toe en bak dit op een middelhoog tot hoog vuur totdat de prei zacht begint te worden. Voeg dan de paprika toe, en bak weer een paar minuutjes tot ook de paprika zacht begint te worden. Voeg dan de champignons toe. Voeg eventueel nu ook nog de vleesvervanger toe en bak die ook even mee.
Wanneer ook de champignons zacht geworden zijn, voeg je de feta en de pijnboompitten toe. Eventueel kan je hier (al dan niet in plaats van de vleesvervanger) ook nog een handvol cashewnoten toevoegen. Roer dan alles goed door elkaar, en haal de pan dan van het vuur (anders smelt de feta).
Doe de inhoud van de pan voor de zekerheid even in een vergiet en laat deze uitlekken. Druk het geheel met een lepel nog even wat aan, zodat je zoveel mogelijk van het vocht uit het groentenmengsel haalt: des te minder vocht er in de vulling blijft zitten, des te lekkerder wordt de buitenkant van de taart.
Doe nu het groentenmengel in de springvorm. Giet dan het eiermengel over de groente. Trek (kneed) het croissantdeeg wat bovenaan de rand zit zoveel mogelijk naar binnen toe: dit vergroot de kans dat de taart makkelijk uit de vorm komt na het bakken.
Bak de taart nu 1 uur lang op 125 graden Celcius. Steek na een uur een mes (of sateprikker) in de vulling, en kijk hoe droog deze eruit komt.
Waarschijnlijk zal de vulling nog vrij vochtig zijn. Zet de oven nu op 175 graden Celcius, en kijk telkens om de 10 minuten hoe vochtig de vulling nog is. Meestal is de taart na zo'n 75 minuten (totale baktijd, dus inclusief het uur 'voorbakken') goed (de vulling is dan nog een heel klein beetje vochtig, maar dat vind ik persoonlijk wel lekker). Als het goed is, is de taart dan ook mooi bruin geworden.
Haal de taart uit de oven en laat deze circa 5 minuten staan: de taart komt dan makkelijker los van de rand. Snij hem in stukken, en serveer hem meteen.
Bron
Björn Hermans.

Geef een reactie