Tagliatelli con funghi

Klaar binnen een half uur.
Ingrediënten
voor 2 personen
  • 1 ui
  • 3 plakjes ontbijtspek, kan weggelaten worden voor een vegetarische variant champignons of oesterzwammen (half tot heel bakje)
  • tijm (vers of gedroogd)
  • zure room of creme fraiche (verschil weet ik niet)
  • geraspte kaas
  • knoflook
  • 150 - 200 gram tagliatelli, wit of groen
  • olie, liefst olijfolie
Bereiding
Snijd de ui en fruit deze in de olijfolie. Als je spek gebruikt ook meefruiten. Ik vind kleine stukjes het lekkerst en die knip ik gewoon met een keukenschaar. In die tijd paddestoelen wassen (geloof nooit dat je champignons niet moet wassen maar afborstelen! Champies worden op paardemest gekweekt), in plakjes snijden en bij de uien doen. Vuur temperen en met tijm bestrooien, voor variatie kun je ook oregano of een ander welriekend kruid gebruiken. Nu water opzetten voor de tagliatelli. In de tussentijd kun je de kaas raspen, als je lui bent en de kaas geraspt hebt gekocht kun je nu even een aperitief nuttigen. Ik rasp kaas altijd met een handmolentje van Moulinex, de zg. Mouligrater. Nooit zo'n platte handrasp gebruiken als je in een half uur met het hele gerecht klaar wilt zijn.
Tegen deze tijd zal het water koken en kun je de tagliatelli er bij mikken.
Zonder deksel op matig vuur koken, naar mijn ervaring net iets langer dan op het pak staat, dus 12-15 minuten. Als de tagliatelli weer kookt zijn de champies meestal zover geslonken dat je er een teentje knoflook bij kunt persen en het geheel omroeren. Dat ruikt al veelbelovend! Tegen de tijd dat de tagliatelli bijna gaar is, kun je twee eetlepels zure room bij het suddermengsel doen, op een zacht vuurtje tegen de kook aan brengen. De gare tagliatelli in een vergiet afspoelen en weer terug in de pan doen. Dan mik je de prut erdoor en de geraspte kaas, roeren en klaar. Als je een lekker klonterig resultaat wilt, kun je de kaas eerst smelten bij het paddestoelenprutje.
Echt ordinair wordt het als je ook nog een flinke lik pesto er bij mikt, maar dat is in deze combinatie eigenlijk zonde van de pesto.
Ik eet hier altijd broccoli bij, maar als je zoals ik de helft van de tijd een bebladluist exemplaar treft, moet je zo een kwartier bij de voorbereidingstijd optellen. In 10-15 minuten beetgaar koken en extra geraspte kaas overheen strooien.
Smakelijk!
Bron
Willem Boersma

Geef een reactie