Björns nasi

Dit is mijn variant van het gerecht nasi. Ik wil niet beweren dat dit hét recept is, maar ik vind het in ieder geval lekkerder dan nasi uit een pakje.
De voordeligste dag om dit recept te maken is waarschijnlijk de maandag: vaak liggen op deze dag de bami-pakketten namelijk voor de helft van de prijs bij de supermarkt (in mijn geval de Albert Heijn).
Het hier gegeven recept is slechts een ruwe opzet: variatie is volop mogelijk, bijvoorbeeld door extra tauge toe te voegen, of ander vlees.
Ingrediënten
voor ongeveer 4 personen
 • 1 pak rijst
 • ketjap manis (niet te weinig)
 • koriander
 • kerrie
 • knoflook, bij voorkeur in poedervorm
 • 1 eetlepel sambal manis (oelek kan ook, maar dan zou ik 1 theelepel nemen)
 • 1 groot bamipakket
 • 3 kipfilets
 • arachide-olie
 • evt. extra ui(en)
 • evt. extra prei en/of tauge en/of witte kool
 • evt. kroepoek of gebakken uitjes
Bereiding
snij de kipfilets in reepjes van zo'n halve cm. breed. Doe ze in een kom, en giet er een flinke scheut ketjap bij (genoeg om ervoor te zorgen dat alle reepjes na omscheppen bruin van kleur zijn). Voeg knoflookpoeder, kerrie en koriander naar smaak toe (ben vooral niet te zuinig). Roer alles nog eens goed door elkaar. Laat dit afgedekt ca. 10-15 minuten intrekken.
Snij ondertussen evt. extra toegevoegde groente aan stukjes, en zet de rijst op.
Als het vlees lang genoeg in de marinade gelegen heeft, doe je wat olie (iets meer dan een eetlepel) in een hapjespan of (nog beter) in een wok.
Laat de olie goed heet worden. Doe dan het vlees in de pan, bak het een minuut of 3 à 4. Blijf het vlees wel CONTINU omscheppen, want als je dat niet doet verbrand het heel gemakkelijk! Schep daarna het vlees uit de pan, en bewaar het zolang in een kom of op een bord. Spoel de pan even schoon met wat heet water (de zwarte sliertjes die je soms in de pan aantreft zijn stukjes aangebrande ketjap).
Doe nu 2 eetlepels olie in de wok en zorg wederom dat deze goed heet wordt.
Doe nu alle groente in de pan, behalve de tauge en een klein gedeelte van de witte kool en de rode peper (ik gebruik deze laatste helemaal niet in het recept, maar voel je vrij om dat toch wel te doen). Doe er ook de sambal en behoorlijk wat koriander bij. Bak dit onder voortdurend omscheppen een minuut of vijf (totdat de prei wat zacht geworden is). Voeg dan het vlees (en evt. de noten) toe + knoflookpoeder en zout naar smaak.
Bak dit even. Voeg dan de rijst (in gedeeltes) toe, samen met een scheut ketjap (dit om te voorkomen dat het zaakje te droog wordt - de rijst bakt dan erg makkelijk aan, wat niet echt fijn is). Roer dit goed door elkaar (alle rijst moet een bruin(ig) kleurtje hebben). Voeg net voor het opdienen de tauge en het restje witte kool toe (deze blijven zo lekker knapperig).
Klaar!
Variatie
Voeg extra ongezouten cashewnoten toe. Je kunt dan wat minder vlees (of helemaal geen) toevoegen, want noten vullen nogal. Je kunt in plaats van kip ook gewoon nasi/bami-vlees nemen (hoewel dat meestal niet echt vlees van hoge kwaliteit is...) Wat betreft de kruiden kun je bij dit gerecht echt alle kanten op. Zo kun je bijvoorbeeld bij de marinade van het vlees sambal gebruiken, of citrus-peper (McCormick ).
Ik maak dit gerecht vrij vaak, maar het smaakt nooit twee keer hetzelfde 🙂
Bron
Björn Hermans

Geef een reactie