Gravad lax (gemarineerde zalm)

Ingrediënten
voor 4 personen
  • 600 gram zalmfilet met huid (verse viswinkel/markt)
  • 60 ml (=6 cl.= 12 theelepels) suiker
  • 50 ml grof (zee-)zout
  • 20 ml. witte peper
  • 3 bosjes verse dille
  • evt. aardappelen
  • evt. spinazie
  • evt. eieren
Bereiding
[gereedschap:] 1 schone ronde glazen schaal 1 schoon bord of schotel die IN de schaal past 1 schoon gewicht van 1 tot 2 kilo rol vershoudfolie vlijmscherp mes
Commentaar: werk absoluut schoon... je eet de zalm rauw! Zalm is NIET goedkoop in nederland.......
Verdeel de zalm in enkele filets en controleer goed op graatjes! Meng de suiker, peper en zout goed. Wrijf de vlees-kant van de vis in met het mengsel.
Leg de helft van de zalm met de huid-zijde naar beneden in de schaal. Hak 2/3 deel van de verse dille in stukjes en strooi dit over de vis. Bedek de dille-laag met de rest van de vis, nu met de huid-zijde naar boven.
Dek de gestapelde vis af met het bord of schoteltje zodat de vis goed geperst kan worden. (Dit is erg belangrijk... vraag mij mij niet waarom precies...misschien om zuurstof van de vis weg te houden?) Plaats het gewicht op het schoteltje en dek het geheel af met vershoudfolie.
Plaats de vis minimaal 24 uur in de koelkast. Om de 6 uur moet de vis hergeschikt worden (onderste vis nu boven) en strooi je er steeds wat versgehakte dille bij.
Na minimaal 24 uur neem je de vis uit de schaal en schraap je het kruidenmengsel voorzichtig weg. Snijd de huid van de vis en snijd de filets in zo dun mogelijke plakken. (Oefening baart kunst en het scherpste mes ook!) Verdeel de vis over vier koele borden en garneer het met een takje dille.
Klaar is Kees....
Om het een kompleet Zweeds gerecht te maken snijd je de huid van de filets in centimeter brede reepjes die je kort aanbakt met wat boter in een koekepan. (aanfruiten..) Verdeel ook deze kort-gebakken huid-reepjes over de borden.
Serveer dit visgerecht met gesmoorde spinazie, gekookte eieren en aardappels. (De aardappels smoren met wat ....dille (!) ... heerlijk...)
Bereidingstijd
voorbereidingstijd 20 min, marineertijd 24 - 30 UUR!
Tips
Je kan natuurlijk een hele zalm kopen en die zelf schoon maken... Je hebt dan zo'n 1 kg nodig.
Je hebt in de Zweedse keuken van dille niet gauw te veel!
Gravad Lax in kleine stukjes met een prikkertje op roggebrood als borrelhapje en je maakt helemaal de blits!!
Bron
Tjerk Vonck

Geef een reactie