Kadinbudu kofte

Vrouwendijen (kadin=vrouw, budu=dij, kofte=gehaktbal) is een gehakt met rijst gerecht, dat koud wordt gegeten. Het is daarom geschikt als onderdeel van een koud buffet, maar ook als hoofdgerecht of avondsnack. Het is ook makkelijk als je visite krijgt. Je maakt het een dag van de voren en je hoeft het alleen maar uit de koelkast te halen. Het is alleen wel wat bewerkelijk, maar zeker de moeite waard. De mensen voor wie ik het gemaakt heb, vonden het heerlijk.
Ingrediënten
  • circa 75 gram turkse rijst (te kopen in de Turkse winkel)
  • 500 gram gehakt (runder- of lams-)
  • 1 flinke ui
  • zout
  • peper
  • paprikapoeder
  • ei
  • bloem
  • olie (olijolie is het lekkerst: de Turkse Kristal zeytinyagi is te koop in blikken in diverse maten. Het is een lichte soort en uitermate geschikt voor Turkse gerechten)
Bereiding
Kook de rijst gaar (ca 18 minuten) in ruim water met zout (of met een bouillonblokje), en laat het uitlekken.
Snipper de ui in hele kleine stukjes. Neem nu het liefst een koekenpan met anti-aanbaklaag. Gebruik een heel klein beetje boter. Bak nu de ui en het gehakt HALF GAAR!!!: voortdurend roeren. Het gehakt moet los blijven en niet kompleet gaar zijn.
Laat de rijst en het gehakt in een kom afkoelen.
Doe de rijst en het gehakt bij elkaar: doe er zout, zwarte peper, paprikapoeder en eventueel een theelepeltje gehaktkruiden bij.
Kneed nu alles met je handen door elkaar. Het wordt een wat vettige massa.
Maak nu van deze massa balletjes: neem een stuk ter grootte van flink ei.
Maak er een ovale, platte bal van (denk aan een vrouwendij). Leg deze balletjes een tijdje in de koelkast om ze wat stijver te laten worden.
Klop het ei los in een diep bord en doe de bloem, met wat zout en peper erdoor heen geroerd, in een ander bord.
Verwarm de olie (een flinke bodem) in een koekenpan. Wentel de balletjes eerst door het ei en dan door de bloem. Bak ze met een paar tegelijk in de olie. Ze worden licht-bruin van kleur, Het bakken duurt ca. 5 minuten per kant. Zorg dat het niet te snel gaat. Laat de gebakken balletjes afkoelen.
Je eet de kofte met de hand. Serveer er een citroen bij: de meeste Turken knijpen er namelijk wat druppels citroen overheen voordat ze het eten.
Bron
Nicola

Geef een reactie