Wiener schnitzel

Voor iedereen die wel eens in Oostenrijk geweest is en die Wiener schnitzels zo lekker vond. Ik heb dit laatst gegeten en geen lekkerder (en eenvoudiger) manier om van een gewone (vaak taaie) hamlap een delicatesse te maken.
Ingrediënten
voor 2 personen
  • 2 Hamlappen van 1 à 1,5 ons
  • een ei
  • Paneermeel
  • Zout/Peper
  • Roombote
Bereiding
Neem een hamlap en leg hem op een zware (houten) plank op het aanrecht.
Neem een vleeshamer (of als je die niet hebt een lege wijnfles, dat gaat prima) en sla regelmatig op de hamlap tot hij een heel stuk dunner (hoe dunner hoe lekkerder) en groter is. Door dit slaan wordt het doorgaans taaie hamlappenvlees een stuk malser en als je hem goed dun slaat hoeft hij niet zo lang te bakken en wordt dus ook minder vet.
Klop het ei los in een beker en giet het uit over een plat bord. Strooi op een ander plat bord een flinke laag paneermeel. Haal de hamlap eerst goed door de ei en daarna door de paneermeel. Zorg dat de hele schnitzel goed bedekt is. Wees ruim met paneermeel dat kost toch niets! Bestrooien met zout en peper aan weerszijden.
In een grote koekepan een ruime hoeveelheid roomboter bruin en heet laten worden. De schnitzel aan weerszijden even op hoog vuur dichtschroeien en daarna op middelhoog vuur nog een minuut of 10 à 15 bakken (afhankelijk ook van de dikte). Het blijft varkensvlees, dus zorg dat ie wel goed gaar is!!!
Uiteraard een schijfje citroen erbij serveren.
Bereidingstijd
10 min voorbereiden, 15 min (?) bakken.
Tips
Dit is nou zo'n eenvoudig gerecht waar je eenvoudig goede sier mee maakt bij gasten. Een beetje hamlap groeit algauw uit tot een enorme schnitzel die elke wintersportganger wel kent, en dat lijkt wel heel wat, terwijl hamlappen toch heel goedkoop zijn!! Ik heb bij de echte slager eens zo'n bus met vlees/marinadekruiden gekocht. Als je dat door de paneermeel mengt geeft dat een leuke variatie. Kan ik sowieso aanraden zo'n bus kruiden. 't is wel kant en klaar, maar erg makkelijk en lekker!
Bron
Jacco Konijn

Geef een reactie