Roomijs (basisrecept)

Ingrediënten
  • 150 gram suiker
  • 5 eierdooiers
  • 500 cc. kokende melk
Bereiding
Roer de suiker en de eierdooiers door elkaar totdat het mengsel een lint vormt. Geleidelijk de melk toevoegen; op een zacht vuur roeren totdat de massa aan een lepel blijft hangen, LAAT HET MENGSEL NIET KOKEN! De massa door een fijne zeef gieten en onder af en toe roeren af laten koelen.
Is het mensel voldoende koud, dan het ijs volgens de handleiding van de sorbetiere bereiden.
Variatie
Asperge-ijs: 90 gram groene aspergepunten 2 minuten blancheren. Goed laten uitlekken; flink fijnstampen onder bijvoegen van enkele lepel melk en de puree daarna enige tijd in de melk laten trekken. Bereid het roomijs volgens het basisrecept en voeg de puree toe na de passage door de zeef.
Chocolade-ijs: 125 gram geraspte chocolade in 1 dl. water laten smelten; 500 cc. kokende melk toevoegen waarin je een vanillestokje hebt laten trekken. Roer 125 gram suiker met 3 of 4 eierdooiers tot het mensel een lint vormt en voeg dan het kokende melk/chocolademengsel toe, volg verder het basisrecept.
Vanille-ijs: Als het basisrecept, waarbij je echter van tevoren 1 vanillestokje 20 minuten in de gekookte melk hebt laten trekken.
Bron
Bert Nikkels

Geef een reactie