Spoom

Spoom is eigenlijk een tussengerecht, en hoort dus eigenlijk niet bij de nagerechten (en misschien zou het wel niet eens daar moeten staan...), maar ik voelde er weinig voor om voor 1 recept een nieuwe categorie aan te gaan maken. BH
Spoom wordt ook wel een 'boisson frappe' genoemd. Het is ontstaan halverwege de vorige eeuw, toen het serveren van diners in gangen opgang begon te vinden. Tot die tijd zette men alles tegelijk op tafel.
Het diende om de gasten voor het 'piece de resistance', het hoofdgerecht (meestal een gigantisch stuk gebraad a la Asterix en Oblix) de gelegenheid te geven om de voorgaande (vier, vijf, zes...) gangen even te laten zakken. Vaak werd er gedurende de boisson frappe een wandelingetje gemaakt of gingen de voetjes van de vloer.
Voor het nuttigen van dit drankje was dus ruim de tijd. Ik ben van mening dat het nu ook zo zou moeten geschieden. Als je namelijk tussen je vishoofdgerecht en je vleeshoofdgerecht (logische plaats voor een boisson) in vijf minuutjes zo'n ijskoud mierzoet drankje wegkiept, komt dat je spijsvertering niet ten goede. Ook is het funest voor je smaakpappillen voor de wijn.
Ingrediënten
  • niet te zuur sorbetijs (geen limoen dus), of
  • zelfgemaakt, minder zoet, sorbetijs
  • suiker
  • evt. citroenschil, kaneelstok, vanillestok, lindebloesem, o.i.d.
Bereiding
Zoet een lichte wijn (wit, rose, beaujolais) aan met suiker, eventueel een smaakje te geven(citroenschil, kaneelstok, vanillestok, lindebloesem), de hele boel in te vriezen en het vervolgens te schaven/raspen/crushen. Dat gaat natuurlijk het makkelijkst als je het in klontjes (zakjes) voorportioneert.
Dit schaafsel vul je vervolgens bij met champenoise en een leuk garneer-frutseltje.
Tips
heb je geen ijsmachine of zin om je ijs om het kwartier om te roeren, maak dan een granite (=schaafijs, slush puppie).
Bron
Jeroen Doucet

Geef een reactie