Creme caramel

Klassiek custardpuddinkje, dat je in Frankrijk op bijna elke menukaart vindt, maar in Nederland vrijwel nergens. Het wordt in de oven gebakken, staand in een laag water om de temperatuur laag te houden. Neem een soufflevorm, of een stel kleinere soufflepotjes.
Ingrediënten
voor 3 personen
  • 90 gram suiker
  • 2 eierdooiers
  • 2 eieren
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • snufje zout
  • 3 dl. melk
Bereiding
Maak eerst een caramelsaus. Verhit de suiker (zonder water en zonder roeren) in een pan met dikke bodem. Als de suiker begint te smelten moet je de vlam wat temperen, want caramel kan gemakkelijk te donker worden. De caramel is klaar als hij bijna gaat schuimen en, eh, een caramelkleur heeft gekregen. Haal nu de pan van het vuur, en dompel de bodem even in koud water om het koken te stoppen. Voeg er een paar eetlepels water bij, en roer de caramel tot een stroop. Vet de wanden van de soufflevorm in, en giet op de bodem een laagje caramel.
Nu de custard. Roer eieren, dooiers, vanillesuiker en zout door elkaar.
Breng de melk aan de kook en voeg dit al roerend aan de eieren toe. Schenk dit mengsel nu door een theezeef in de soufflevorm. (Liever niet met een garde roeren; dan komt er lucht in en heb je na het bakken een soort Emmentaler pudding.)
Zet de soufflevorm in een grotere vuurvaste schaal, pan of braadslede. Schenk er kokend water naast, tot iets onder de rand van de vorm. Dek het geheel af (met deksel of aluminiumfolie), en zet het 45 minuten in een oven van 180 graden C. De pudding is gaar als een erin gestoken breinaald er schoon weer uitkomt.
Laat de pudding afkoelen en stort hem op een platte schaal. De caramel loopt er nu als een saus overheen.
Bron
Dick Alstein

Geef een reactie