Mokka-chocoladeparfait

Parfait is een soort ijspudding. Het moet opstijven in het vriesvak. In tegenstelling tot gewoon ijs hoef je het niet voortdurend om te roeren. Dat het desondanks toch geen harde klomp wordt, komt door het gebruik van eierdooiers en slagroom. Dat verhindert dat het aanwezige water grote kristallen vormt. Daardoor wordt het ook een machtig goedje (maar wel lekker!). Onderstaande hoeveelheden zijn voldoende voor 4 personen.
Ingrediënten
  • 2 eierdooiers
  • 50 gram suiker
  • 2 dl. sterke koffie
  • 1 reep (70 gram) pure chocolade
  • 2 dl. slagroom
Bereiding
Breek, snijd of rasp de chocolade in kleine stukjes. Zet de koffie.
Doe de dooiers in een steelpannetje, en roer de suiker erdoor. Blijf roeren tot het een lichtgele, schuimige massa is, en de suiker vrijwel is opgelost. Roer de helft van de koffie erdoor (scheutje voor scheutje). Zet het pannetje met het eimengsel nu in een grotere pan, waarin water tegen de kook aan wordt gehouden. Verwarm onder voortdurend roeren. Haal het steelpannetje van het vuur als de dooiers beginnen te binden. Verwarm het niet te ver, want dan heb je kans dat het gaat schiften.
Roer de stukjes chocolade door de rest van de koffie. De chocolade moet smelten; zet het mengsel zonodig ook even op heet water. Roer dit door het eimengsel, en laat afkoelen. Als variatie kun je op dit punt nog een scheut koffielikeur of Amaretto toevoegen.
Als het lauw is geworden (koeler dan lichaamstemperatuur), roer dan de slagroom er doorheen, die je in de tussentijd hebt geklopt.
Neem een puddingvorm, liefst eentje van metaal. Bestrijk de binnenkant met een smaakvrije olie (zonnebloem o.i.d.), of met een deel van de eiwitten (die je toch overhoudt). De parfaitmassa in de vorm doen, en een uur of 5 in het vriesvak zetten. Je kunt dit gerecht zonder bezwaar een dag vantevoren maken. Voor het opdienen de puddingvorm even in warm water houden, en de parfait op een platte schotel storten.
Garneren kan met bijv. geroosterde amandelsnippers, hazelnoten, hagelslag, slagroom, choco-koffieboontjes...
Bron
Dick Alstein

Geef een reactie