Thee – hoe wordt het geproduceerd?

Thee wordt verbouwd in een soort plantages (de zogenaamde theetuinen). Ze liggen verspreid over zo'n beetje de hele wereld, maar de meeste tuinen liggen in het verre Oosten (India, China, die hoek zo ongeveer). De smaak van de thee wordt daarbij o.a. door het landschap (maar natuurlijk ook door de productiewijze) bepaald. De theeKLEUR wordt volledig door de productiewijze bepaald. Vanuit kwalitatief oogpunt is het daarbij van belang of de thee met de hand, of machinaal geoogst wordt.
Thee (niet alle, maar in ieder geval de zwarte) ondergaat tijdens de productie vijf stadia.
Allereerst worden de bladen zachter gemaakt, zodat ze gerold kunnen worden zonder ze te breken. De thee wordt daartoe in dunne lagen over grote oppervlakten uitgespreid. Dan wordt er zo'n 24 uur lang een warme luchtstroom overheen geleid. Door mechanisatie van dit proces kan het tegenwoordig korter, namelijk in 6 uur.
Na het zachter maken komt het rollen. De bladen worden dan gerold zodat de celwanden van de bladeren breken, waardoor de olieen vrijkomen. Vroeger gebeurde dit met de hand, tegenwoordig gaat dit m.b.v. machines.
Daarna worden de gerolde bladeren op lange matten uitgespreid en gesorteerd op grootte en toestand (heel of gebroken). Dit sorteren gebeurd in sommige tuinen volledig met de hand, in de tuinen die zich meer richten op massa- produktie geschiedt dit echter machinaal.
De bladeren kunnen nu in verschillende klassen ingedeeld worden. Gelet wordt daarbij op de vorm van het blad en hoe het gerold is. Dit leidt tot:
 • Orange Pekoe (O.P., in de lengte gerold en 8 tot 15 mm. lang);
 • Flowery Orange Pekoe (F.O.P., hetzelfde gerold maar iets kleiner nl. 5 tot 8 mm.);
 • Golden Flowery Orange Pekoe (G.F.O.P., een F.O.P. waarbij sommige bladeren een gouden punt hebben);
 • Tippy Golden Flowery Orange Pekoe (T.G.F.O.P., alle bladpunten zijn goudkleurig);
 • Bladeren die gebroken zijn, bedoeld of onbedoeld, worden ingedeeld in de hoogwaardige Broken Orange Pekoe (B.O.P.), Golden Broken Orange Pekoe (G.B.O.P.), of Tippy Golden Broken Orange Pekoe (T.G.B.O.P.).

  • De overgebleven, gekreukte bladeren noemt men stof (kleiner dan 1 millimeter - thee in zakjes bestaat uit dit theestof).
   Vervolgens komt het fermentatie-stadium, waarbij de (zwarte) thee zijn kleur krijgt, en ook zijn smaak. Niemand weet precies hoe dit proces in zijn werk gaat, en hoe het de smaak van de thee bepaald, maar wat we wel weten is dat het bereikt wordt door de bladeren bloot te stellen aan een zeer vochtige omgeving (met een luchtvochtigheid van minstens 90%) nadat de bladeren uitgespreid zijn op grote oppervlakten van cement, glas of aluminium. De luchttemperatuur moet daarbij zeer goed in de gaten gehouden worden, daar een te hoge temperatuur de thee een aangebrande smaak zal geven, en een te lage temperatuur het gistingsproces tot staan zal brengen.
   Het vereist veel ervaring om goed te kunnen 'timen' wanneer dit proces gestopt moet worden.
   Daarna worden de bladeren gedurende zo'n 20 minuten in een soort oven gedroogd. Dit is het laatste stadium dat de thee ondergaat.
   Thee werd trouwens (zo luidt de legende) bij toeval ontdekt toen in 2737 voor Christus een blad van een wilde theeplant in een kom met heet water van keizer Chen Nung viel.

Geef een reactie