Poffertjes

Ingrediënten
  • 125 gram bloem
  • 125 gram boekweitmeel
  • 1 ei
  • 250 ml melk
  • plm. 250 ml water
  • 15 gram verse gist (1 zakje droge gist)
  • 50 gram gesmolten boter
  • zout (als boter ongezouten is)
Bereiding
Om poffertjes te bakken heb je een speciale poffertjespan nodig, een pan met kuiltjes erin met een doorsnede van ongeveer 3 cm. Eventueel kunnen ze ook in een deense 'aebleskiver'pan gebakken worden of in een electrisch doughnutijzer ('donutfactory'). Verder zag ik in een aziatische winkel eens een pan uit Thailand die je er ook voor zou kunnen gebruiken. alhoewel de kuiltjes wat groter waren. Mochten mensen waar ook ter wereld nog andere alternatieven tegenkomen, laat het weten.
Los de gist op in 3 eetlepels lauwe melk. Meng het bloem met het boekweitmeel. Maak een glad beslag (hoe dat moet zie je bij de pannekoeken) van het meel, de gist, de melk en het water (het beslag moet niet makkelijk van de lepel lopen, maar mag ook niet te dun zijn, pas de hoeveelheid water hieraan aan). Roer dan het zout, de gesmolten boter en het losgeklopte ei erdoor. Het beslag moet lauwwarm zijn. Laat het beslag, afgedekt met een vochtige theedoek, een half uur rijzen op een warme plaats (bij de verwarming, in de zon of in een oven die op 50o C staat). Verhit de met boter ingevette poffertjespan op de hoogste stand. Giet vlug in elk kuiltje een beetje beslag. Dit gaat het gemakkelijkste in een knijpfles met een niet al te klein gat of een kannetje. Keer als de bovenkant droog is de poffertjes om met een vork of satestokje. Ze moeten aan beide kanten bruin gebakken worden. De poffertjes eet je heet, met een klont boter en een dikke laag poedersuiker erover (een paar druppeltjes likeur maken het helemaal lekker).
I.p.v. boekweitmeel kun je ook alleen tarwebloem gebruiken, alhoewel je dan wel de hollandse poffertjessmaak een beetje mist.!
Bron
Hanneke Hartkoorn
Aanvullingen
Aanvulling van Marina Cornelissen: Ik heb het recept voor poffertjes gelezen en vroeg me af of er nog iemand is die het recept "Drie in de Pan" nog kent. Het recept: gistdeeg maken zoals bij poffertjes, maar voeg hier wat appels fijngesnipperd bij, het lekkerste is een beetje een zure appel. Wie van krenten of rozijnen houdt kan dit ook toevoegen en gewoon mee laten rijzen. Als het deeg uitgerezen is, van het beslag kleine ronde koekjes bakken in de koekepan met wat boter of naar gelieve wat olie. Langzaam lichtbruin laten bakken en serveren met suiker. Heerlijk!
Aanvulling van Joke Freichmann: In het recept van poffertjes lees ik "onder een vochtige theedoek laten rijzen" Aangezien ik zelf mijn biologisch brood bak en er een bloedhekel aan heb dat steeds het deeg aan de theedoek zit als je het er af haalt en acuut je deeg inzakt daardoor:.... plastic folie insmeren met een klein beetje olie en dat er over doen. Je verwijdert het makkelijk en er kleeft minder deeg aan dan dat je het zonder olie zou doen.

Plaats een reactie