Loempias

Dit is een recept voor loempias dat ik a l'improviste in elkaar gedraaid heb. Het resultaat smaakte verrassend authentiek. De loempiavelletjes zijn te koop bij de toko, en kosten ongeveer 2 euro per 20 velletjes. Je bewaart de velletjes in de diepvries, waarin ze een jaar houdbaar zijn (de vraag is of ze zolang erin zullen liggen 8^).
Ingrediënten
voor 6 loempias
  • 250 gram half om half gehakt
  • 2 fijngesnipperde sjalotjes
  • een flinke scheut zoete ketjap
  • een kleine scheut zoute ketjap of sojasaus
  • 2 à 3 flinke theelepels sambal badjak
  • 3 à 4 flinke theelepels sambal manis
  • 1 theelepel suiker
  • 6 loempiavelletjes
  • olie of frituurvet
  • keukenpapie
Bereiding
Bak het gehakt (zonder olie of boter) in een pan met anti-aanbaklaag half rul (het moet nog half rauw zijn). Voeg dan de sjalotjes toe, en bak deze samen met het gehakt, totdat het gehakt rul en gaar is.
Voeg dan de sambal, de suiker en de ketjap toe. Zorg ervoor dat alles goed door elkaar gemengd wordt. Eventueel naar smaak nog wat bijkruiden. Haal daarna de pan van het vuur.
Tip: de suiker is bedoeld om de scherpte van de sambal wat af te zwakken.
Mocht je dus per ongeluk teveel sambal toegevoegd hebben, voeg dan wat extra suiker toe.
Leg een loempiavelletje op een gladde ondergrond (bijvoorbeeld een grote snijplank). Het is zaak dat je de velletjes niet te lang van tevoren uit de diepvries haalt. Als ze er namelijk te lang uit zijn worden ze droog en laten ze zich niet makkelijk meer oprollen of opvouwen. Mochten de velletjes toch droog (en dus breekbaar) geworden zijn, maak ze dan weer soepel door er met een vochtige theedoek overheen te wrijven.
Schep met een eetlepel 1/6 van het gehaktmengsel op het velletje. Je moet daarbij ongeveer 2 cm van de onderkant en de twee zijkanten afblijven, anders kom je bij het opvouwen in de problemen. Als het goed is, is dan ongeveer 1/3 van het velletje (min 2 cm. marge van de 4 zijkanten) bedekt.
Sla nu de onderkant van het velletje (met onderkant bedoel ik de zijde van het velletje die naar je toe ligt, en natuurlijk niet de echte onderkant van het vel: ik beschrijf het oprollen van bovenaf bekeken) over de vulling heen, en druk de vulling goed aan (bijvoorbeeld met een thee- of eetlepel).
Rol/vouw nu de loempia tot 1/3 van de bovenkant stevig op.
Maak nu de zijflapjes en de nog niet bedekte resterende 1/3 van het vel (fijn zo'n recept zonder plaatjes) nat met wat water. Gebruik niet te veel water, want dan scheurt de loempia bij het verder opvouwen/oprollen, maar ook niet te weinig, want dan plakt het deeg niet voldoende aan elkaar, en laat het deeg los tijdens het bakken, met alle gevolgen van dien. Vouw de zijflappen naar binnen, en rol/vouw de loempia verder op. Plak eventueel nu nog loszittende randjes met wat water goed vast. (De mensen die in het bezit zijn van "Twaalf maanden lekker eten" van Albert Heijn: op pagina 55 van het boek staat deze procedure ook beschreven, alleen dan MET plaatjes... 😉 Doe zo ook de overige vijf loempias.
Verhit in een pan voldoende olie, of gebruik de frituurpan (dat heb ik ook gedaan) op 180 graden. Bak 2 à 3 loempias per keer gedurende een minuut of 5 (net zolang totdat de loempias bruin van buiten zijn). Je zult bij het bakken merken dat de loempias zich niet of heel moelijk om laten draaien (de zijde van de loempia waar de zijflapjes omgevouwen zitten is namelijk zwaarder dan de andere zijde). Ik heb dat opgelost door de loempias met een zo'n keukentang (die je bijvoorbeeld gebruikt om knakworstjes uit de pan te halen) een voor een een halve minuut helemaal onder te dompelen.
Laat de loempias even uitlekken, en leg ze dan meteen tussen een aantal velletjes keukenpapier. De buitenkant wordt dan lekker knapperig, maar waar het vooral om gaat: de buitenkant van de loempias is dan minder vet.
Eventueel nog wat rode pepersaus of een andere saus naar keuze erover, en smullen maar!
Bereidingstijd
voorbereiding circa 15 minuten, bereidingstijd circa 5 minuten.
Variatie
In plaats van aparte zoete en zoute ketjap kun je ook "gewone" ketjap manis o.i.d. nemen. De smaak is dan waarschijnlijk wel wat minder apart. Als je geen sambal manis in huis hebt, neem dan 1 à 2 theelepels extra sambal badjak en voeg 1 à 2 theelepels suiker toe. Met de vulling kun je uiteraard ook flink varieren. Ik heb alleen nog maar deze variant geprobeerd, maar mijn mailbox staat altijd open voor lekkere suggesties. En nog een belangrijke aanvulling: laat de loempias (als ze gerold zijn en klaar zijn om gebakken te worden) niet te lang liggen, want dan wordt het deeg slap, en is de kans erg groot dat de loempias gaan scheuren bij het bakken (en de rotzooi die je dan krijgt... - ik spreek nu uit (eenmalige!) ervaring 8-(
Bron
Björn Hermans

Geef een reactie