Sigara borek

Eerst iets over Borek: Borek wordt gemaakt van een bepaald soort deeg: het meest gebruikt, wordt Yufka: dat is een heel dun, maar stevig deeg. Zelf maken is erg moeilijk en veel werk. Je kunt Yufka in de meeste Turkse winkels kopen. Het is te krijgen in hele grote ronde plakken en in driehoeksvorm. Dit is omdat je met yufka vele soorten Borek kunt maken. Belangrijk is dat de Yufka echt heel dun en vers is. Hoe dikker en ouder de yufka, des te minder lekker je gerecht. Ook het bakken en frituren wordt moeilijker. Dus geheim nr. 1 Koop goede Yufka !!! In yufka wordt witte kaas, gehakt en ook wel groenten gedaan. Deze borek wordt gemaakt van de driehoekige Yufka, met witte kaas. Er worden kleine rolletjes van gemaakt en dan gefrituurd in de olie.
Ingrediënten
  • 1 pak Yufka (driehoekig)
  • een stuk witte kaas (koop het in de Turkse winkel, het is nl. geen feta! Zeg dat je er Borek van wilt maken. Het zijn vaak de ronde, nattige, witte stukken)
  • dille (liefst vers of diepvries: droog kan eventueel ook)
  • peterselie
  • 1 ei
  • beetje yoghurt en melk
  • olie (olijf- of zonnebloem-)
Bereiding
Prak de witte kaas fijn in een bord. Doe er dan flink veel dille doorheen en fijngeknipte perselie. Klop het ei los met een beetje yoghurt en melk en een klein beetje zout.
Pak nu 1 driehoekje Yufka. De punt naar boven. Leg op de onderkant (de basis van de driehoek) een hoeveelheid van het kaasmengsel. Niet te veel, niet te weinig. Sla de 2 onderste punten naar binnen en rol het geheel zo stevig mogelijk op. Doe op de puntige uiteinden wat van het ei-mengsel (dit zorgt ervoor dat het goed dichtgeplakt blijft). Maak er zoveel als je wilt.
Verwarm de olie in een koeke(n)pan (In een frituurpun mislukt het vaak).
Probeer met een stukje brood of het heet is, Het moet gaan bruisen, maar niet te hard! Leg nu ca. 5/6 rolletjes in de olie. Blijf erbij staan en kijk voortdurend of de onderkant niet te donker wordt. Zodra het een licht bruin kleurtje heeft, omdraaien. De kunst is dat de olie niet te heet en niet te koud is en dat je ze niet te lang laat bakken. Het duurt echt niet meer dan 2 à 3 minuten. Als ze genoeg gekleurd zijn, uit de pan halen, even laten uitlekken en je kunt ze meteen eten.
Bron
Nicola

Geef een reactie