Roomkaramels met vanille

Karamels ontlenen hun smaak en kleur aan het caramelliseren van de melksuikers, die je in de vorm van room en boter toevoegt. (Gewone suiker caramelliseert bij 160 graden, en zover wordt er hier niet verhit.)
Ingrediënten
  • 200 gram suiker
  • 50 gram honing
  • 2 zakjes vanillesuiker
  • 2 dl. slagroom
  • 30 gram roombote
Bereiding
Doe alle ingrediënten in een steelpan en verhit al roerende tot de suiker is opgelost. Laat de stroop vervolgens op matig vuur een tijdlang koken, af en toe roerend. Het mengsel kleurt nu langzaam bruin. Het moment waarop het klaar is, kun je op 2 manieren bepalen:
(1) met een kookthermometer: deze moet 120 graden aangeven;
(2) door af en toe een steekproef te nemen: laat met de lepel een beetje van het spul in een kom koud water vallen; je moet er met je vingers een balletje van kunnen vormen dat zijn vorm behoudt, maar nog wel kneedbaar is (ongeveer zoals pasgebruikte kauwgom); of test het in de mond op kies-klevend vermogen.
Giet het mengsel nu uit in een bakblik, dat bekleed is met ingevet bakpapier of aluminiumfolie. Laat het afkoelen en snij het in hapklare brokken. Verpak de stukjes in cellofaan of vetvrij papier, want het blijft altijd een beetje kleverig. Koel en droog bewaren (max. 2 weken). Je kunt natuurlijk ook alles meteen opeten 🙂
Bron
Dick Alstein

Geef een reactie