Breaded mushrooms (gefrituurde champignons)

In Schotland kwam ik voor het eerst in aanraking met dit recept. De versie die ik hier presenteer is weliswaar niet hetzelfde, maar 'ter nagedachtenis' ๐Ÿ˜Ž heb ik het recept toch maar hetzelfde genoemd.
Ingrediënten
voor een bakje champignons
  • 2 eetlepels melk
  • 2 eetlepels zelfrijzend bakmeel (misschien werkt bloem ook wel)
  • 1 ei
  • 250 gram champignons
  • paneermeel
  • peper en zout.
Bereiding
Meng de melk, het meel en het ei met een kleine garde (o.i.d.) tot een glad papje (zonder klontjes erin, dus). Doe er naar smaak peper en zout bij (anders worden de champignons wel erg flauw van smaak). Snij van de champignons het onderste stukje van de steel af. Veeg eventueel vuil met een borsteltje (of gewoon met de hand) van de champignons af. Verwarm de frituurpan op 140 graden voor.
Prik een champignon met zijn steeltje aan een vork (of een satepen, of zo), en haal hem nu door het beslagje. Zorg dat de hele champignon met het beslag bedekt is. Doop dan de champignon in een kommetje paneermeel (gebruik niet teveel paneermeel ineens, want je krijgt er al vrij gauw behoorlijk wat klonten in, dus dat zou zonde zijn). Leg hem zolang op bakpapier, of een ander iets waar hij niet aan blijft plakken. Doe zo alle champignons.
Doe dan net zoveel champignons in het frituurmandje als er op de bodem passen (leg ze dus niet op elkaar). Dat zijn er meestal een stuk of 15. Doe ze in het frituurvet. Zeker in het begin lijkt het er vaak op of het vet niet warm genoeg is (je hoort niks pruttelen), maar dat veranderd gaandeweg vanzelf ๐Ÿ˜‰ Bak de champignons een minuut of 10. Zorg er wel voor dat je zo af en toe de champignons een zetje geeft met een vork (ze draaien dan een halve slag). Dit zorgt ervoor dat ze egaal bruin worden. Laat ze na het bakken even uitlekken, maar blijf er wel bij, want voor je het weet willen een aantal mensen alvast "voorproeven" (deze snack is bijzonder lekker - yum!)
Serveer de champignons met veel (zelfgemaakte) knoflooksaus (net zoals in Schotland).
De hoeveelheden hier zijn voor 1 bakje champignons, maar voor 4 personen moet je deze hoeveelheden toch al minstens verdriedubbelen wil je een beetje aan je trekken komen. Je kunt dit recept, lijkt me, ook prima voor allerlei andere zaken gebruiken, zoals stukjes kip, stukjes groente, etc. Leef je maar lekker uit, en laat het me even weten als je een lekkere variant gevonden hebt.
Bereidingstijd
voorbereidingstijd 10 tot 15 minuten, bereidingstijd 10 minuten.
Bron
Björn Hermans
Aanvullingen
Aanvulling van Paul vlenterie: wij halen dit geintje het bakken van champignons, BH altijd uit als we de fonduepan (ja, die ongezonde met olie) weer eens gebruiken. Ik maak dan een beslagje van bier, 'n beetje zout en bloem. De dikte en hoeveelheden moet je aanvoelen. Je prikt een champignon (kurkdroog, maar omdat je paddestoelen NOOIT met water wast geen probleem) aan een satepen, dompel / draai en hup van de pen in de olie of frituur. Zonder dit is de fondue niet kompleet. (overigens, op deze manier kun je alles frituren. radijs, stukje bleekselderie, noem maar op. Leuk voor de veggies onder ons). Heb ik ook wel eens bij een restaurant gehad als champignons in bierdeeg (Haje geloof ik aan de autoweg Lelystad- Almere).
Aanvulling van Alex Priem: Ik heb laatst op dezelfde manier kipfilet in stukjes gesneden, en die door zo'n beslagje gegooid. Resultaat na frituren: koe-loe-yuk achtig. Stukjes kipfilet door resp. bloem, ei en paneermeel levert na frituren iets op dat verdacht veel op de McChickens lijkt. Alleen dan lekkerder en vooral veel meer voor minder. (Van een kipfiletje (150 gram) krijg je een gigantische hoop kipbrokjes)

Geef een reactie